אז מה זה בכלל שאיבת שומן?
שאיבת שומן היא תהליך כירורגי המשתמש בטכניקת שאיבה להסרת שומן מאזורים ספציפיים בגוף. כמו הבטן, הירכיים, השוקיים, הישבן, הזרועות או הצוואר. שאיבת שומן מעצבת את האזורים האלו. והתחילה לתת מענה אמיתי ומהיר לעיצוב הגוף.
שאיבת שומן אינה נחשבת בדרך כלל לשיטת ירידה במשקל הכולל או כחלופה להרזיה. אז כשהבעיה היא מעודף משקל, סביר שתאבדו יותר משקל באמצעות דיאטה ופעילות גופנית או באמצעות הליכים בריאטריים – כמו ניתוח מעקף קיבה – מאשר שהייתם עושים זאת עם שאיבת שומן.
תכלס העשויים להיות מועמדים לשאיבת שומן הם אלו שיש להם יותר מדי שומן בגוף בנקודות ספציפיות אך מצד שני בעלי משקל גוף יציב יחסית.
למה עושים שאיבת שומן?
שאיבת שומן משמשת להסרת שומן מאזורים העיקשים בגוף שלא הגיבו כרצוי לתזונה ופעילות גופנית, כגון:
- שאיבת שומן בבטן
- שאיבת שומן בזרועות העליונות
- שאיבת שומן ברגליים וקרסוליים
- שאיבת שומן בחזה
- שאיבת שומן מהירכיים
- שאיבת שומן מהסנטר והצוואר
בנוסף, לעתים ניתן להשתמש בשאיבת שומן להפחתת חזה או לטיפול בגינקומסטיה.
כאשר הגוף עולה במשקל, תאי השומן גדלים בגודל ובנפח. שאיבת שומן מפחיתה את מספר תאי השומן באזור ספציפי. כמות השומן המוסרת תלויה במראה האזור, ובנפח השומן. שינויי המתאר המתקבלים הם בדרך כלל קבועים ואינם משתנים – כל עוד משקל הגוף נשאר יציב.
לאחר שאיבת שומן העור מתאים את עצמו לקווי המתאר החדשים של האזורים המטופלים. אז אם העור בעל גוון וגמישות טובה, העור עשוי להיראות חלק. לעומת זאת אם העור דק עם גמישות ירודה, עדיין, העור באזורים המטופלים עשוי להיראות מעט רופף.
מהירות ההחלמה כמובן מושפעת ומשתנה לפי איזור הטיפול. בין אם הטיפול להסרת סנטר כפול או נפיחות בסנטר, ובין אם הניתוח הוא לשאיבת שומן בבטן או ברגליים.
שאיבת שומן אינה משפרת את גמישות הצלוליטס או אי סדרים אחרים במשטח העור. כמו כן שאיבת שומן אינה מסירה סימני מתיחה, בשביל כך מתיחת בטן תעזור יותר.
כדי להיות מועמד לשאיבת שומן, על המטופל להיות במצב בריאותי טוב ללא מצבים העלולים לסבך ניתוח – כגון זרימת דם מוגבלת, מחלות עורקים כליליים, סוכרת או סתם מערכת חיסונית חלשה.
סיכונים
כמו בכל ניתוח גדול יותר, שאיבת שומן טומנת בחובה גם סיכונים, כמו דימום ותגובה להרדמה. סיבוכים אפשריים ספציפיים לשאיבת שומן כוללים:
- אי סדרים בקווי המתאר של הגוף. העור שלך עשוי להיראות מגושם, גלי או נבול עקב הסרת שומן לא אחידה, גמישות עורית ירודה וריפוי איטי. שינויים אלה עלולים להיות קבועים. נזק מתחת לעור מהצינור הדק (הצינורית) המשמשת במהלך שאיבת שומן, עשוי לתת לעור מראה מוכתם קבוע.
- הצטברות נוזלים. כיסים זמניים של נוזלים (סרומות) יכולים להיווצר מתחת לעור. וייתכן שיהיה צורך לנקז את הנוזל הזה בעזרת מחט.
- חוסר תחושה. ישנה אפשרות לתחושת קהות זמנית או קבועה באזור הפגוע. גם גירוי עצבי (נימול) זמני אפשרי.
- זיהום. זיהומים בעור נדירים אך אפשריים. דלקת עור קשה עלולה להיות מסוכנת.
- ניקוב פנימי. לעתים רחוקות צינורית שחודרת לעומק מדי עלולה לנקב איבר פנימי. זה עשוי לדרוש תיקון כירורגי דחוף.
- תסחיף שומן. חתיכות של שומן משוחרר עלולות להתנתק ולהיות לכודות בכלי דם ולהתאסף בריאות או להמשיך למוח. תסחיף שומן הוא מקרה חירום רפואי.
- בעיות בכליות ובלב. שינויים ברמות הנוזלים כאשר מזריקים נוזלים ומוסיפים אותם יכולים לגרום לבעיות כליות, לב וריאות שעלולות לסכן חיים.
- רעילות לידוקאין. לידוקאין הוא חומר הרדמה שניתן לעתים קרובות עם הנוזלים המוזרקים במהלך שאיבת שומן, כדי לסייע בהפחתת כאבים. למרות שבדרך כלל זה בטוח, במקרים נדירים מאוד, רעילות לידוקאין יכולה להתרחש ולגרום לבעיות לב חמורות ובמערכת העצבים המרכזית.
הסיכון לסיבוכים עולה אם המנתח עובד על משטחים גדולים יותר של הגוף או מבצע מספר פעולות במהלך אותה פעולה. לכן חובה לעבור את התהליך בצורה מקצועית, וכמובן לשוחח עם המנתח ולברר על רמת הסיכון שתהיה, ולהתרשם מרמת המקצועיות של המנתח. כי הבריאות חשובה מהיופי.
איך מתכוננים לניתוח שאיבת שומן?
מזון ותרופות
לפני תחילת ההליך, מומלץ לדון עם המנתח על הציפיות מהניתוח. המנתח יעבור על ההיסטוריה הרפואית, וישאל על המצב הבריאותי והאם יש שימוש קבוע בתרופות, תוספי מזון או צמחי מרפא.
המנתח בדרך כלל ימליץ להפסיק לקחת תרופות מסוימות, כגון מדללי דם או NSAIDs (נוגדי דלקת שאינם סטרואידים), לפחות לשלושת השבועות לפני הניתוח. ייתכן שיהיה צורך גם לבצע בדיקות מעבדה מסוימות לפני תחילת ההליך.
אמצעי זהירות אחרים
אם ההליך שלך מחייב הסרת כמות קטנה בלבד של שומן, הניתוח עשוי להתבצע במסגרת משרדית. אך אם כמות שומן גדולה תוסר – או אם יש צורך לבצע הליכים אחרים במקביל – הניתוח עשוי להתבצע בבית חולים ולאחר מכן הגיוני שיהיה צורך להעביר שם את הלילה שאחרי. בכל מקרה, כדאי לדאוג לטרמפ לבית לאחר מכן או למישהו שיארח חברה, ויישאר לפחות בלילה הראשון לאחר ההליך.
למה אפשרי לצפות בשאיבות שומן?
לפני ההליך
לפני הליך שאיבת השומן, המנתח עשוי לסמן עיגולים וקווים על אזורי הגוף המצריכים טיפול. ניתן וגם מומלץ לצלם תמונות כך שניתן להשוות תמונות של שאיבת שומן לפני ואחרי.
אופן ההליך של שאיבת השומן תלוי בטכניקה הספציפית שבה משתמשים. הדוקטור המנתח יבחר את הטכניקה המתאימה בהתבסס על מטרות הטיפול שלך, אזור הגוף שיש לטפל בו והאם היו כבר הליכי שאיבת שומן אחרים.
כמו כן כדאי להיוועץ עם המנתח איזה סוג ניתוח יתאים לכם לשאיבת שומן מהירכיים מהבטן או להורדת נפיחות בסנטר.
- שאיבת שומן בהמסה. זה הסוג הנפוץ ביותר של שאיבת שומן. בה המנתח מזריק תמיסה סטרילית – תערובת של מי מלח, המסייעת להסרת שומן, הרדמה (לידוקאין) להקלה על כאבים, ותרופה (אפינפרין) שגורמת להתכווצות כלי הדם – לאזור המטופל. תערובת הנוזלים גורמת לאזור הפגוע להתנפח ולהתקשות.
לאחר מכן המנתח מבצע חתכים קטנים בעורך ומחדיר צינורית דקה אל מתחת לעור. הצינורית מחוברת לוואקום ששואב את השומן והנוזלים מהגוף. נוזל הגוף עשוי להתחדש באמצעות קו תוך ורידי (IV). - שאיבת שומן באולטרסאונד (UAL). הסוג הזה של שאיבת שומן משמש לעתים בשילוב עם שאיבת שומן מסורתית. במהלך UAL, המנתח מחדיר מוט מתכת הפולט אנרגיה קולית מתחת לעור. זה דורם לדפנות תאי השומן להיקרע ומפרק את השומן להסרה קלה יותר. הדור חדש של UAL הנקרא שאיבת שומן בסיוע VASER משתמש במכשיר שעשוי לשפר משמעותית את מתאר העור ולהקטין את הסיכוי לפציעות עור.
- שאיבת שומן בלייזר (LAL). טכניקה זו משתמשת באור לייזר בעוצמה גבוהה כדי לפרק שומן להסרה. במהלך LAL, הדוקטור מחדיר סיב לייזר דרך חתך קטן בעור ומבצע המסה של משקעי שומן. המסת שומן בלייזר נחשבת לשיטה פופולארית והשומן מוסר לאחר מכן באמצעות צינורית.
- שאיבת שומן בכוח (PAL). סוג זה של שאיבת שומן משתמש בצינורית הנעה במהירות קדימה ואחורה. הרטט הזה מאפשר למנתח להוציא שומן קשה ביתר קלות ומהירות. PAL עשוי לפעמים לגרום פחות כאב ונפיחות, ויכול לאפשר למנתח להסיר שומן בדיוק מירבי. המנתח עשוי לבחור בטכניקה הזו אם יש צורך להסיר כמויות גדולות של שומן או אם הייתה כבר שאיבת שומן קודם.
במהלך ההליך
חלק מההליכים לשאיבת שומן עשויים לדרוש הרדמה מקומית או אזורית בלבד – הרדמה המוגבלת לאזור ספציפי בגוף. הליכים אחרים עשויים לדרוש הרדמה כללית, מה שמעורר מצב זמני של חוסר הכרה. ייתכן שינתנו תרופות הרגעה, בדרך כלל באמצעות זריקת IV, כדי לעזור למטופל להישאר במצב רגוע ונינוח.
הצוות הכירורגי יבדוק אחר קצב הלב, לחץ הדם ורמת החמצן בדם לאורך כל ההליך. ואם ניתנת הרדמה מקומית וישנה תחושת כאב במהלך ההליך, הרופא המנתח יתאים את התרופה או את התנועה כדי שתהיה שאיבת שומן ללא כאבים.
ההליך עשוי להימשך עד מספר שעות, תלוי בכמות הסרת השומן המתבקשת, ובשיטת הטיפול.
לאחר ההליך
ישנה היתכנות לכאב או נפיחות לאחר ההליך. ויתכן שהמנתח יצטרך לרשום תרופות שיסייעו לשלוט בכאבים או באנטיביוטיקה כדי להפחית את הסיכון לזיהום.
לאחר ההליך, המנתח עשוי להשאיר את החתכים פתוחים ולמקם ניקוז זמני כדי לקדם ניקוז נוזלים. בדרך כלל יהיה צורך ללבוש בגדי צמודים, שיסייעו בהפחתת הנפיחות, למשך מספר שבועות.
ייתכן גם שיהיה צורך להמתין מספר ימים לפני חזרה לעבודה וכמה שבועות לפני החזרה לשגרת הפעילות הרגילה – כולל פעילות גופנית.
במהלך תקופה זו, אפשרי לצפות לאי -סדירות מתאר הגוף כאשר השומן הנותר מתייצב ומסתדר במקומו.
תוצאות שאיבת השומן
לאחר שאיבת השומן, הנפיחות בדרך כלל שוככת תוך מספר שבועות. בשלב הזה, האזור המטופל אמור להיראות פחות מגושם. ובתוך מספר חודשים, יש לצפות שהאזור המטופל יהיה בעל מראה רזה יותר.
זה טבעי לעור לאבד מעט מוצקות עם ההזדקנות, אך תוצאות שאיבת השומן הן בדרך כלל לאורך זמן כל עוד יש שמירה על משקל הגוף הקיים. אם ישנה עלייה במשקל לאחר שאיבת שומן, חלוקת השומן בגוף עשויה להשתנות. לדוגמה, עשויה להיות צבירת שומן סביב הבטן ללא קשר לאזורים שטופלו במקור.